4 Temmuz 2017 Salı

YEMEK BORUSU İLTİHABI

SİNDİRİM sisteminin gırtlak ile mide arasında kalan bölümüne yemek borusu (özofagus) denir. Orta hatta mideye doğru, hemen hemen düz inen bir boruya benzer. Genişliği 3 cm, uzunluğu ise 25 cm kadardır.

Yemek borusu duvarının iltihabına "özofajit" denilir. Bu terim daha geniş anlamda; bakteri, virus veya alerji kökenli iltihabi süreçlere, besinlerin geçişlerine olan tepkilere, yabancı cisimlerin girişini, mideden yemek borusuna geri akım (reflü) sebebiyle mide asidinin yemek borusunun alt kısmında yaptığı iltihabı ifade etmek için de kullanılır.

Bakteriyle oluşan özofajitler akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Kronik olanları verem ve frengiye bağlı olanlardır. Akut olanları ise; bol mukus (sümüksü sıvı) salgısının görüldüğü "kataral özofajit" ve genellikle yemek borusu mukozasının darbeler neticesi oluşan lezyonlarının komplikasyonu olarak ortaya çıkan "apseli özofajit" dir.

Özofajit, boyunda veya göğüs kemiğinin arkasında ağrı, yutkunmada ağrı ve zorlanmayla kendini gösterir. Bazen gıdanın yutulması imkânsız hale gelir. Teşhis, yemek borusunun içeriden kamerayla incelenmesiyle konulur.

YEMEK BORUSU SPAZMI (özofajizm)

Yemek borusu duvarındaki halka biçimli kas liflerinin spazmı, yemek borusunda darlığa sebep olur. Süresi birkaç saniyeden birkaç aya kadar değişebilir. Yutma hemen hemen imkânsız olur. Tetanos, mide ülseri, yemek borusu darlığı gibi ağır hastalıkların bir belirtisi olabilir.