21 Ağustos 2017 Pazartesi

HOROZTEPE KAZILARI

Kurs
HOROZTEPE, Orta Anadolu bölgesinde, Tokat ili yakınlarında bir höyüktür. Eski Bronz devrinin sonlarına ait olduğu anlaşılan Horoztepe'de, Tahsin Özgüç ile Mahmud Akok tarafından kazılar yapıldı. Tepede, Kalkolitik ve Eski Bronz çağlarına ait çanak çömlek bulundu.

Tepenin güneyindeki mezarlıkta yapılan kazılar sonunda, mezarlığın Eski Bronz devrine ait düz bir iskân yeri olduğu ve daha sonraki devirlerde de köylüler tarafından mezarlık olarak kullanıldığı anlaşıldı. En önemli parçalar, bu mezarlığın yanındaki bir mezardan çıkarıldı.

Horoztepe mezar buluntuları, Eski Bronz devrinde kullanılan birçok eşyanın ayırt edici niteliklerini gösterir. Madenî eserler arasında; insan ayağı şeklinde dört ayaklı, yuvarlak ve dikdörtgen tablalı masalar, 50 cm yükseklikte meyvelikler, gaga ağızlı testiler, sepet kulplu çaydanlık, tek ve çift kulplu çanaklar, dövme aynalar, Alacahöyük'te ele geçen güneş kurslarına benzeyen kurslar, sistrum ve çalpara gibi müzik aletleri vardır. Bütün bu eşyalar dökümdür.

Dökümcülüğün bu derece ileri olduğu bir kazı yeri daha yoktur. Diğer yandan, bu yüksek dökümcülük sanatına uygun olarak; çocuğunu emziren ana, boğa ve kuş heykelcikleri de bulunmuştur. Bu eserler, Eski Bronz çağının dinî inanışları hakkında bilgi vermektedir. Eski bronz (tunç) devri; Mö  4. bin yılın sonu ile  3. bin yılın başları arası devre denilir.