6 Ocak 2019 Pazar

PERGE ANTİK ŞEHRİ

PERGE Antalya'nın doğusunda, Aksu kasabasının kuzeyinde, Pamfilya bölgesinde antik bir şehir. Mö 12. yy.'dan sonra Akhalar'ın yanı sıra Yunanistan ve Anadolu'nun batısından gelen halklar buraya yerleşmiştir. Mö 4. yy.'da Kestros çayıyla Akdeniz'e açılan Perge, Mö 4. yy.'da Büyük İskender'e, daha sonra Selefkîler'e ve Pergamon krallığına boyun eğdi.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Pavlus'un dini yaymak için merkez seçtiği yerlerden biriydi. Ms 1. yy.' da Roma egemenliğine girdikten sonra büyük gelişme gösterdi. Günümüze kalıntıları ulaşan yapıların çoğu bu dönemde yapıldı. Bizans egemenliği sırasında Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri oldu. Ancak bir liman şehri olan Attaleia'nın gelişmesiyle önemini kaybetti.

Perge'de günümüze kalıntıları ulaşan en mühim yapılardan biri Perge tiyatrosudur. Ms 2. yy.'da inşa edilmiş olan sahne binasındaki çeşitli tasvirlerle önemli olan tiyatroda 15 bin kişinin oturabildiği seyirci yeri vardır. Tiyatronun yakınındaki stadyum ise 12 bin kişilikti. Bugüne ulaşan diğer yapılar arasında sur kapıları, kule, hamam, çeşme, bazilika kalıntıları önemlidir.