24 Ocak 2019 Perşembe

PIRASA

AKDENİZ bölgesinde tabiî olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir (Allium porrum). Zambakgiller familyasındandır. Soğanı çok uzun ve gömlekli olur. Pırasa, yazın ürün alınmak istendiğinde ilkbaharda; sonbahar ya da kışın ürün alınmak istendiğinde ise yazın ekilir.

Pırasa en yaygın pişirilen sebzelerden biridir. Zeytinyağlısı ve kıymalısı yapılır. Pırasa kaliteli ise, özellikle az pirinçli, havuçlu zeytinyağlısını yemenin tadına doyum olmaz.  İdrar sökücü niteliği vardır. Ayrıca pırasa şurubu göğüs yumuşatıcı, balgam sökücü bir ilâçtır.

Türkiye'de başlıca iki çeşit pırasa yetiştirilir:

1) Kamış pırasası: En iyisidir; yenilen sap kısmı (beyaz) 40 - 50 cm kadardır. Lezzetli ve verimlidir. En çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara'da yetiştirilir.
2) Kara pırasa: Yeşili beyazından çoktur. Kamış pırasası kadar lezzetli değildir. Daha çok Orta Anadolu ve Denizli taraflarında yetiştirilir. Kışa dayanıklıdır.