6 Eylül 2019 Cuma

KURT SCHWİTTERS (ressam)

ALMAN  ressam, heykeltraş ve yazar, 1887 yılında Hannover'de doğdu. İlk soyut tablolarını 1918' de Berlin'deki "Der Sturm" galerisinde sergiledi. Aynı isimdeki akıma ve dergiye bağlandı. Ertesi yıl bir şiir kitabı yayınladı ve "Merz" adındaki tablosunu yaptı. Döküntü parçalardan (tramvay biletleri, mantar, tahta, kumaş parçaları vb.) yapılmış olan bu eser, kübist yapıştırma resmin geliştirilmiş bir şekliydi.

1920' de Hans Arp ve Raoul Hausmann ile karşılaştı, onların fonetik şiirleri Schwitters'e "Ursonate"ı ilham etti. 1922' de Hollanda'da Van Doesburg ile "Dada" hareketi için bir propaganda turnesine çıktı. 1923' den itibaren Hannover'de "Merz" dergisini yayınlayarak ve evinde iki kattan fazla yükseklikte ilk "Merzbau"sunu kurarak Dada'nın hedeflerine varmak için tek başına çalıştı.

1935' de Nazizm'den kaçarak Norveç'e sonra İngiltere'ye yerleşti. Sanatçı, eserlerinde çağdaş sanatın çeşitli akımlarını uyguluyor ve bu akımları birbirleriyle bağdaştırıyordu. Yeni-Dada'cılığın ve yeni-gerçekçiliğin kendisinden aldığı yanlar dolayısıyla Schwitters bu konuda öncü sayılabilir. Sanatçı, 1948' de Ambleside, Westmorland'da öldü. 

Kurt Schwitters  -  Uzayda yıldızlar ve biçimler  (1920)