20 Eylül 2019 Cuma

SEMİZOTU (bitki)

SEMİZOTUGİLLER  familyasından, yaprakları etli, otsu bir bitkidir. Küçük boyludur. Yenilen kısmı; küçük yuvarlak veya oval yeşil parlak yaprakları ve körpe saplarıdır. Demir, kalsiyum, potasyum ve  C  vitaminince  zengindir.

Çiçekleri sarı, tohumları gayet ufak ve siyahtır. 15 kadar çeşidi vardır, fakat en makbulü İstanbul ve dolaylarında yetiştirilen büyük yapraklı "frenk semizotudur". Bileşiminde kuzukulağı asidi bulunduğundan tadı biraz mayhoştur.

Nisan ayı ortalarından ekim sonuna kadar yetiştirilen semizotunun mayıs-haziran aylarında yetişeni tercih edilir. Yeşil yaprakları ve sapları, kıymalı veya pirinçli pişirilir. Ayrıca taze yapraklarından da salata yapılır.