21 Eylül 2019 Cumartesi

SEPETÇİOĞLU OYUNU

KASTAMONU  ve civarında yaygın bir halk oyunu. Erkekler tarafından oynanan türkülü bir oyundur. Açıkta davul ve zurna ile, kapalı yerlerde saz veya bağlama eşliğinde oynanır. Zeybek türündedir. Bir veya birden fazla kişi katılabilir.


Sepetçioğlu'nun kim olduğu, oyunun nasıl doğduğu hakkında halk arasında yaygın bir söylenti vardır. Buna göre; Sepetçioğlu Osman Efe, Araç ilçesinin Boyalı bucağında yaşadı, zamanın önde gelen kişilerinden birinin kızına âşık oldu. Kız da onu sevdiği için beraber kaçtılar. 

Çevrede sözü geçen bir kimse olan kızın babası durumu öğrenince; "Osman Efe hükümete baş kaldırdı" diyerek hükümet kuvvetlerini Sepetçioğlu'nun üzerine yolladı. Şiddetli bir çarpışmadan sonra Osman Efe yaralandı, kız da baş kaldıranlardan biri olarak tutuklandı. 

Osman Efe'nin yaraları sarılınca, arkadaşlarını toplayarak cezaevini bastı ve kızı kurtardı, fakat hükümet güçleri tarafından tekrar yakalanarak İstanbul'a gönderildi. Padişah, Osman Efe ve kızı dinledikten sonra ikisini de affetti.