6 Temmuz 2020 Pazartesi

HENRİ DE TOULOUSE-LAUTREC (ressam)

FRANSIZ  ressam, 1864 yılında Albi'de doğdu (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa). Toulouse kontlarının soyundandır. Sağlığı bozuk bir çocuktu, 14  yaşında iki defa düşmesi neticesi sakat ve cüce kaldı.

Bordeaux'lu ressam René Princeteau'nun öğütleriyle, at üstüne incelemelere yöneldi. 1881' de Paris'e gitti. Güzel Sanatlar yüksekokulunda, Bonnat'nın sonra da Cormon'un  atölyelerine girdi. Burada Van Gogh ile tanıştı.

Montmartre'da bir atölyeye yerleşti. Mirliton'a, Aristide Bruant'ın kabaresine ve Moulin Rouge'a sık sık gitti. Moulin Rouge için büyük yankılar uyandıran afişler çizdi. Desen ve resimleriyle bu çevrelerin starlarını ölümsüzleştirdi.

1889' da Bağımsız Sanatçılar Salonu'nda, 1893' de Goupil galerisinde resimlerini sergiledi ve büyük başarı kazandı. Randevu evlerini dolaşarak en önemli kompozisyonlarından biri olan "Salonda"yı yaptı. Sirklerden ve bisiklet yarışlarından da ilham aldı. Belçika, İspanya ve İngiltere'ye birçok seyahat yaptı.

Lautrec, düzensiz yaşamı ve alaycı mizacıyla dikkat çekmiştir. En keskin, en katı gerçekçiliği aşırı bir sadelikle birleştirdi. İlk resimlerinde, Degas'nın Japon taşbasmalarının ve izlenimcilerin etkileri sezilir. Daha sonra hem psikolojik, hem lirik olan çok özel bir anlatımcılığa yönelen sanatçı, dokunaklı portrelerinde, kahvehane, kabare, tiyatro resimlerinde, desene hep ön planda yer verdi. Sanatçı, 1901' de (yaş 37) Gironde, Malrome şatosunda öldü.

Henri de Toulouse-Lautrec  -  Tuvalet