28 Temmuz 2020 Salı

PAOLO Dİ DONO UCCELLO (ressam)

FLORANSALI  ressam, dekoratör ve mozaikçi, 1397 yılında Pratovecchio, Casentino'da doğdu. Önce Ghiberti'nin yanında kuyumcu, San Marco'da mozaikçi olarak çalıştı (1425). Sonra kendini tasarı geometri araştırmalarına verdi ve perspektif ustası oldu.

1443-45  arasında Floransa kilisesi için vitray örnekleri yaptı. Aynı kilise için "John Hawkwood"u at üstünde gösteren bir fresk siparişi aldı. San Miniato'da manastır hayatından sahneler yaptı. Santa Maria Novella'da büyük kompozisyonlar yaptı (1445-50). Bunların en önemlileri; "Tufan", "Yaratılış", "Nuh'un Kurban Vermesi" dir. 

1456 ile 1460 yılları arasında; Sienalılar ile Floransalılar arasındaki mücadeleyi gösteren "San Romano Savaşı" adlı üç pano yaptı. Bu eserler, garip ve şiirsel anlatım, dekoratif ve gerçek dışı bir desenle dikkat çeker. "Hostia'nın Din Dışı Tutulması Mucizesi" konulu 6 panosunda olduğu gibi, "Av"da da çekici ve canlı bir anlatım ustası olduğunu ortaya koydu.

Piero Della Francesca ve Piero del Pollaiolo'yu hatırlatan bazı kadın portreleri de Uccello'ya maledilir. Sanatçının, geometri ve perspektif konularındaki araştırmaları, bezeme ressamları ve gömme süs sanatçıları tarafından geniş ölçüde kullanıldı. Paolo di Dono Uccello, 1475' de Floransa'da öldü. 

Paolo Di Dono Uccello  -  San Romano Savaşı