18 Temmuz 2020 Cumartesi

BAHR-İ SİYAH MADALYASI (Tuna madalyası)

TUNA  nehri kıyılarının Rus ordusundan temizlenmesi için; 12 mart 1854' de İstanbul'da, 10 mayıs 1854' de Londra'da ve 14 haziran 1854' de Avusturya'da yapılan antlaşmalar dolayısıyla Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından çıkarılan madalya (1854).

72 milimetre çapında olan madalya tunçtan yapılıdır. Ön yüzünde; ortada ve süslü bir çerçeve içinde Abdülmecid Han'ın büstü, üstte "Osmanlı İmparatoru Abdülmecid Han" yazısı vardır. Çevresi süslü bir şekilde bölmelere ayrılmıştır. Bu bölmelerde: "Rıza Ömer", "Napoléon", "Redcliffe", "St. Arnaud Raglan", "Reghid Rebraslı", "Dundas Lamelin", "Baraguey", "Cambridge" yazıları vardır.

Bahr-i Siyah madalyasının arka yüzünde; oturmuş halde kraliçe Victoria, piramit şeklindeki anıt üzerine elindeki kalemle şunları yazmıştır: "1854 Napolyon'un zaferi", "Tuna ve Karadeniz serbest olacaktır". Çevresinde: "Hukuku savunmak için birleşen Fransa ve İngiltere". Victoria'nın ayakları önünde, defne dalı ve yılan vardır. Altta: "Allah onu istiyor (inşallah)" yazılıdır.