21 Nisan 2021 Çarşamba

ÇUHA ÇİÇEĞİ

Ç
UHA  çiçeği (primula), uzun süre çiçekli kalması sebebiyle "Onbiray Çiçeği" diye de tanınır. Yaprakları büyük, yürek şeklinde, uzun saplı, ince tüylüdür. Çiçekleri farklı uzunlukta sürgünler üstünde, şemsiye dizilişli, çok gösterişlidir. Beyaz, kırmızı, pembe ve mavi çeşitleri bulunmaktadır. Ana çiçeklenme dönemleri, kış ve ilkbahar aylarıdır. 

Bakım istekleri azdır. Sıcaklığa dayanıklıdır. Nispeten serin ortamları sever. Parlak öğle güneşi zararlıdır. Sürekli aydınlık ortam ister. Çiçekli döneminde bol sulanmalı, 2 haftada bir az dozda gübre vermelidir. Kireçsiz su kullanmalıdır.

Çiçekler solunca, eski sürgün ve yaprakları kesin. Sonra humusça zengin, yaprak çürüntüsü karışık toprağa dikin. Bir müddet çok az su verin.

Yazın doğrudan güneş görmeyen bir balkon ya da bahçe köşesine koyun. Sonbaharda salona alın, bolca sulayın ve gübreleyin. Kısa süre sonra çiçeklenme başlayacaktır. 

Yaprak kenarlarında görülen sarılık; köklerin susuz kalması, aşırı sulama ya da aşırı gübrelemeden ileri gelir. Önce sulamayı azaltın, sarılık gitmiyorsa saksıyı değiştirin.

Çuha çiçeği taze tohumla üretilir. Islah kurumlarından sağlanan tohumu tercih edin. Tohum ekimi, ocak-nisan ayları arasında yapılır.