29 Nisan 2021 Perşembe

SİKLAMEN (bitki)

S
İKLAMEN,  yumrulu bir bitkidir. Çiçekleri küçüktür. Ev bitkisi olarak üretilen çeşitlerin yürek şeklinde, iri, gösterişli yaprakları; kırmızı, pembe ve beyaz büyük çiçekleri vardır. 

Çiçekli olarak aldığınız bitkiyi, aydınlık ya da hafif gölgeli, hava cereyanı bulunmayan 10 -16 derecelik ortama koyarsanız çiçeklenme süresi uzar. Kireçsiz suyla sulayın. Fazla yapraklı bitkiye daha çok su verin. Yaprak ve çiçek sürgünlerini ıslatmayın.

Siklamenin bakımında sulama önemlidir. Az ya da fazla su bitkiye zarar verir. Sulama suyu 30 derece sıcaklıkta olsun. Çiçeklenme dönemi olan kış ve ilkbaharda daha çok su verin. Çiçeklenme sonrası suyu azaltın. Bitkiyi havadar ve gölge bir yere koyun.

Haziran sonunda yumruları saksıdan çıkarın. Toprağı ve ölü kökleri temizleyin. Daha sonra; yaprak çürüntüsü, funda toprağı, ahır gübresi ve dişli dere kumu karıştırılmış, besince zengin, hafif killi toprağa pek derin olmayacak şekilde dikin. Yarı gölge ve serin bir yere alın. Sürme başlayınca sulamayı artırın.

Siklameni çiçeklenme öncesi (aralık-ocak) ısısı değişmeyen, serin (10-20 derece) bir yerde koruyun. Yüksek ısıda yapraklanma artar, çiçeklenme olumsuz etkilenir.

Genellikle tohumla üretilir. Tohumlar ıslah kuruluşlarından alınmalıdır.