11 Nisan 2021 Pazar

YESARÎ ASIM ARSOY (bestekâr)

T
ÜRK  bestekâr, 1900 yılında Drama'da (Doğu Makedonya) doğdu. 1917' de ailesiyle birlikte Adapazarı'na, daha sonra İstanbul, Fatih'e yerleşti. Zaman zaman camilerde ezan okudu.

Sadettin Kaynak ve Selâhattin Pınar ile beraber, sözleri günümüz Türkçesiyle yazılmış ve zamane şartlarına uydurulmuş eserler yaparak, tek sesli Türk müziğine canlılık getirdi.

Eserlerinin çoğunu plâğa okudu. 250' yi bulan şarkıları genellikle fantezi türündedir. Şarkılarının çoğunun sözleri kendisine aittir. Asıl adı Mustafa Asım'dır. 

Solak olması ve udu sol eliyle (mızrap sol elde) çalması sebebiyle "yesarî" lakabıyla tanındı. 1991' de devlet sanatçısı ünvanını alan Yesarî Asım Arsoy, 1992' de İstanbul'da vefat etti. Film oyuncusu Göksel Arsoy'un amcasıdır.

Bazı eserleri : "Biz Heybeli'de Her Gece Mehtaba Çıkardık", "Akasyalar Açarken", "Yar Saçların Lüle Lüle", "Sazlar Çalınır Çamlıca'nın Bahçelerinde", "Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere", "Biz Çamlıca'nın Üç Gülüyüz", "Ömrüm Seni Sevmekle Nihayet Bulacaktır", "Al Goncayı Veremedim, Yâr Yüksekte Eremedim".