5 Nisan 2021 Pazartesi

JAPON ŞEMSİYESİ ( bitki)

J
APON şemsiyesi (cyperus alternifollus), 40 ya da 90 cm boylanabilen saksı bitkisidir. Dipten itibaren fazla sürgün verir. Şeridimsi yaprakları, sürgün uçlarında şemsiyemsi diziliş gösterir. 23 cm uzunluk ve 2-10 mm genişlikleri vardır. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açarlar.

Oldukça dayanıklı salon bitkileridir. Hem gölgede hem de aydınlık ortamda kolayca yetişirler. Direk güneş ışığı yakıcı tesir yapar. 10-25 derece hava sıcaklığı uygundur. Genellikle fazla nemli havayı severler. Kuru hava yaprak uçlarında kuruma yapar. 

Saksı toprağı da fazla nemli bulundurulur. Saksılı bitkilerin, içinde su olan tepsilere yerleştirilmesi bu sebepten faydalı olur. Yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. 

Bitki çok hızlı gelişme gösterdiğinden, her yıl saksı değiştirilir. Dikimde, humusca zengin killi bahçe toprakları kullanılır. 

Üretim, kök sürgünlerini ayırma ve yaprak çeliğiyle olur. Yaprak çelikleri; genç sürgünleri üstten itibaren 5 cm uzunlukta kesilen şemsiyemsi yaprak kısımlarından alınır. Köklenme birkaç hafta içinde olur.