9 Kasım 2021 Salı

AHMED FEHİM (tiyatrocu)

T
ÜRK  tiyatrocu, 1851 yılında İstanbul'da doğdu. Hattat ve âlim Abdülkadir Efendi'nin oğlu. Çocukluğunda tornacı olarak çalıştı ve Sanayi mektebi şefliğine alındı. 

Fotografi, çinkografi ve tezhip işlerine merakı vardı. Sevdiği ve devamlı gittiği Gedikpaşa tiyatrosu aktörleriyle tanıştı. 1876' da Rus harbi başladığında, Gedikpaşa tiyatrosunun Ermeni aktörlerinin bir kısmı Edirne'ye gidince, Ahmed Fehim tiyatroya girdi. 

Tiyatroda ilk defa "Çifte Sağırlar" komedisinde uşak "Bonifos" rolünü oynadı.

Fasulyacıyan trubuyla Bursa'ya giden Ahmed Fehim, orada Ahmed Vefik Paşa'nın ilgisini çekti. Paşa, Fehim Efendi'ye roller vermeye başladı. Ahmed Fehim İstanbul'a dönüşünde, kendisi bir kumpanya teşkil etti. "Osmanlı Komedi Heyeti" adı verilen bu kumpanyada çağdaş Fransız tiyatrosundan tercüme edilmiş komedi ve vodvilleri oynadı.

2. Meşrutiyette ilk defa Namık Kemal'in "Vatan" piyesini sahneye o koydu. Dârülbedayi'i kurmak üzere İstanbul'a gelen Antuan, onu komedi kısmına hoca seçti. Ahmed Fehim, 1930' da İstanbul'da vefat etti. [ünlü ressam Münif Fehim'in (1900-1983) babasıdır].