21 Kasım 2021 Pazar

AHMED ŞUAYB (yazar)

EDEBİYATI  Cedide yazarlarından, 1876 yılında İstanbul'da doğdu. Fatih rüştiyesinde, Vefa idadîsinde okudu. Hukuk mektebini bitirdi. Sonradan sadrazam olan Hakkı Paşa'nın yardımcısı olarak, hukuk mektebinde, "idare hukuku" öğretmenliği yaptı. Cemiyeti Rüsumiye üyeliğinde bulundu. 

2. Meşrutiyet'ten sonra Hukuk mektebinde idare hukuku, devletler hukuku dersleri verirken, Maarif meclisi üyeliğine, Tedrisat-ı İptidaiye müdürlüğüne, İstanbul Maarif müdürlüğüne, en sonunda Divanı Muhasebat müddei umumîliğine getirildi.

"Serveti fünun" dergisinin en parlak döneminde, Edebiyatı Cedideciler arasında, pek genç olduğu halde, mühim bir yer tuttu. Batı düşünce ve edebiyat dünyasından 8 ünlü adamın hayatını, eserlerini inceleyen "Hayat ve Kitaplar (1901)" adlı eserinden sonra yayınlanan "Esmar-i Matbuat" da ciddi bir araştırma sayılabilir. 

Ahmet Şuayb'ın 1910' da İstanbul'da vefatından sonra "Hukuk-ı İdare" adlı eseri de basıldı. Rıza Tevfik Bölükbaşı ve Mehmed Cavid ile beraber İstanbul'da "Ulum-ı İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası (1908-10, 3 cilt, 24 sayı) adlı aylık bir dergi kurdu. Bu dergide yayınlanan "Fransa ihtilâli" ve "Rusya tarihi" konulu makaleleri dikkat çekti. "Hukuk-ı Umumiye-i Düvel (1912)" adlı bir eseri daha vardır.