11 Haziran 2022 Cumartesi

GALİP ATAÇ (hekim)

TÜRK  hekim, yazar, 1880 yılında İstanbul'da doğdu. "Hammer"i dilimize çeviren Atâ Bey'in büyük oğlu. Fransa, Montpellier Tıp fakültesinde "sinir ve iç hastalıkları" mütehassısı oldu. İstanbul Tıp fakültesinde görev aldı. 

1. Dünya savaşında, Medine, Amman ve Şam hastanelerinde "başhekimlik" yaptı. 1918 Mondros mütarekesinden sonra, İstanbul Tıp fakültesinde "tıp tarihi" okuttu. Hudut ve Sahiller sıhhiye müdürü, Haydarpaşa hastanesi "başhekimi" oldu. 

"Vakit", "Ulus" gazetelerinde ve dergilerde, çeşitli konularda yazılar yayınladı. Ankara radyosu redaksiyon şefliği sırasında, "Evin Saati" ve "Posta Kutusu" gibi çok ilgi uyandıran programlar hazırladı. "Evin Saati" konuşmalarını kitap olarak yayınladı. 

7. devrede İstanbul milletvekili seçildi. 4 yıl parlamentoda kalan Galip Ataç, 1947' de Ankara'da vefat etti. 

Eserleri :  "Tıbbî Musahabeler, Hıfzıssıhhat-i Asap (1909)", "İstanbul Dârülfünunu Tıp Fakültesi (1923)", "Tıp Fakültesi (1923)", "Tıp Tarihi (1925)", "Evin Saati", "Tıpda Deneyin Tedkikine Giriş (Claude Bernard'dan tercüme - 1934)", "Pastör'ün Hayatı (René Valéry'den tercüme - 1935)", "Tarih Tedkiklerine Giriş (Langlois ve Seignobos'dan tercüme - 1937)".