15 Ağustos 2022 Pazartesi

AZİZ EFENDİ (hattat)

T
ÜRK  hattat, 1871 yılında Trabzon, Maçka'da doğdu (Mehmed Abdülaziz). Hattatlar arasında; "Aziz Efendi" veya "Aziz Rifaî" diye tanınırdı. Küçük yaşta İstanbul'a geldi. Sıbyan mektebinde iken yazıya olan istidadıyla dikkati çekti.

Hattat bakkal Ârif Efendi ile reisülhattatin Muhsinzâde Abdullah Bey'den "sülüs" ve "nesih" yazılarını öğrendi. 1896' da "icazetnâme" aldı. "Tâlik" yazıyı da Karinâbâdlı Hasan Hüsnü Efendi ile çalıştı.

Medresetülkuzat ve Mahmudiye merkez rüştiyesinde yazı hocalığı yaptı. Meşihat dairesinde, tâlik yazı çalıştırdığı sırada, yazısının güzelliğinden dolayı 4. dereceden "mecidî nişanı" ve "mahrec" payesini kazandı. 

Bu dairede memurluğu sırasında, Mısır kralı Fuat'ın daveti üzerine 1927' de, bir "Kur'an" yazmak üzere 1 yıl izinle Kahire'ye gitti. Yazdığı Kur'an'ın tezhibini de kendisi yaptı.

Cumhuriyet'in ilânıyla açıkta kalınca, Mısır hükümeti kendisini davet ederek bir mektep açmasını istedi. Hattat Aziz Efendi, Kahire'de 11 sene yazı hocalığı yaptı. 1934' de rahatsızlığını öne sürdü, emekliliğini isteyerek İstanbul'a döndü ve aynı yıl vefat etti. 

Yazdığı önemli eserler arasında; 12  adet Kur'an'ından başka, Bursa Ulucami'de bir "tâlik", bir de "sülüs celî" levhası vardır. Tuğra dahil olmak üzere bütün yazıları aynı kudrette yazar, çok da güzel tezhip yapardı.