25 Ağustos 2022 Perşembe

HÜSEYİN ŞÜKRÜ BABAN (iktisatçı)

TÜRK  iktisat profesörü ve gazeteci, 1890 yılında Bağdat'ta doğdu. Galatasaray lisesinde, Paris Hukuk fakültesinde ve Siyasî İlimler okulunda okudu. 

İlk vazifesini, Matbuat Genel müdürlüğünde aldı. Kısa bir süre sonra, Mısır Fevkalâde Komiserliği sekreteri olarak Kahire'ye gitti. Orada misyon şefliği yaptı.

1. Dünya savaşı başlarken, İngilizler tarafından Mısır'dan çıkarıldı. "Brest-Litovsk" barışından sonra, Moskova'ya gönderilen heyetle beraber savaş sonuna kadar orada kaldı (1918). "Mütareke"den sonra, kısa bir süre Dahiliye Nezareti özel kalem müdürlüğünde bulundu. 

İstanbul'da "Tercümanı Hakikat" gazetesinin 1944' e kadar sahip ve başyazarlığını yaptı. 1926' da Mülkiye Mektebi İktisat Doktrinleri ve Sosyal Ekonomi kürsülerine seçimle geldi ve 6 yıl müdürlük yaptı. 1,5 yıl da Ankara Yüksek Tedrisat Genel müdürlüğünde görev aldı.

Dârülfünün ilga edilince, yeni Üniversitede; Hukuk Fakültesi, İktisat Doktrinleri ve İktisat Kürsüleri ordinaryüs profesörlüğüne getirildi (1933). İktisat fakültesinin kurulmasıyla (1936), bu fakülte kadrosuna aynı görevlerle nakledildi ve 1959' a kadar bu görevde kaldı. Ayrıca Yüksek İktisat ve Ticaret mektebinde doktrin profesörlüğü ve müdürlük yaptı.

Gazetecilik hayatına "İkdam" gazetesinde tiyatro tenkitçiliğine dair makalelerle başladı. Sonra "Tanin" gazetesinin kadrosuna girdi. 1909-13 yılları arasında, Paris'de tahsilde bulunduğu sırada , gazetenin Fransa muhabirliğini yaparak seri halinde "Paris Mektupları"nı yazdı. 

Yazı hayatına ara vermeden "İkdam", "Yeni Sabah" gazetelerinde dış politikaya dair yazı ve baş makaleler yazdı. "Yeni Sabah" kapanınca, "Olaylara Tercüman" gazetesinde "dış politika" yazdı. Bazı tercümeleri yanında, "Ekonomi Doktrinleri", "İçtimaî İktisat", "İktisat Prensipleri" adlı eserleri ve çeşitli dergilerde sayısız siyasî ve iktisadî makaleleri yayınlanan Hüseyin Şükrü Baban, 1980' de İstanbul'da vefat etti.