7 Ağustos 2022 Pazar

HAMİD AYTAÇ (hattat)

T
ÜRK  hattat, 1891 yılında Diyarbakır'da doğdu. Dedesi de hattattı. Yazıyı, daha ilk öğrenim sıralarında meşk etmeye başladı. Diyarbakır Askerî rüştiyesinde, hoca Vahid Efendi'den "rika" ve jandarma kolağası Ahmed Hilmi Efendi'den "sülüs" yazısı öğrendi. 

Abdüsselâm Efendi'den de ders gördü. Ayrıca ressam Hilmi Efendi'den resim yapmasını öğrendi. 1907' de Sanayii Nefise mektebi "resim ve hat" bölümüne girdi. 1908' de Haseki'de Gülşeni Maarif mektebinde hat ve resim hocalığı yaptı. 

1910' da Harbiye mektebi matbaası hattatlığında bulundu. Hocası, Erkânı Harbiye-i Umumiye başhattatı Mehmed Nazif Efendi'nin vefatı üzerine, onun yerine geçti. Burada 7 sene çalıştı. 1. Dünya savaşı sırasında bu matbaada çalışırken, Berlin Harita dairesine gönderildi. Orada 1 sene çalıştı. 

İstanbul'a döndükten sonra serbest çalışmaya başladı. Önce, "Hattat Hamid Yazı Evi" adıyla Bab-ı Âli'de yazı işleriyle beraber; tezhip, gravür, kabartma ve lüks etiket işleriyle de uğraştı. Hamid Bey, özellikle İstanbul'a geldikten sonra gelişti;

"Celi sülüs"ü Nazif Efendi'den, "sülüs ve nesih"i Kâmil Efendi'den, "tâlik"i de Hulûsi Efendi'den meşk ederek yazıların tüm detaylarını öğrendi.

İstanbul'da Şişli Camii'nin hatlarını yazdı. Özel koleksiyonlarda Mısır ve Irak'ta binden fazla eseri vardır. Ünlü hattat Halim Özyazıcı kendisinden istifade etmiştir. Hamid Aytaç, 1982' de İstanbul'da vefat etti.