3 Aralık 2023 Pazar

ROBERT BURNS (şâir)

İSKOÇYALI  şâir, 1759 yılında Ayrshire, Alloway'de doğdu. Yoksul bir köylünün oğluydu. 25  yaşındayken babasının vefatıyla zor duruma düştü. Zayıf kalan öğrenimini kendi kendine tamamladı. İskoç lehçesinde şiirler yazmaya başladı. 

Antil adalarına yerleşmeye karar verdi. Seyahat masraflarını karşılayabilmek için bazı eserlerini bastırdı (1786).  Dr. Blacklock'un dikkatini çeken bu eserleri, büyük bir başarı kazandı. 

Eserlerin ilâveli 2. baskısı Edinburgh'da yayınlandı. Bu, köylü-şâire büyük bir ün ve ayrıca biraz da para kazandırdı. "Satış ve üretim vergisi" yönetim kurulunda "tahsildarlık" vazifesi aldı (1789).

Fransız ihtilâline karşı gösterdiği büyük hayranlık, hakkında şüphe uyandırdı. Vazifesinde yükselme umudunu tamamen kaybetti. Diğer yandan, işinde olduğu kadar eğlence âlemlerinde de daima aşırılığa kaçması, kısa zamanda sıhhatinin bozulmasına yol açtı. 

Robert Burns, 1796' da Dumfries'de vefat etti (yaş 37).  Arkasında; tabiat sevgisiyle, özellikle içten duygularla, bazen mizahlı şiir ve şarkılardan meydana gelmiş bir eser bıraktı.