1 Eylül 2016 Perşembe

DADACILIK SANAT AKIMI

Dadacılar; M. Duchamp, C. Brancusi, T. Tzara  (1924)
DADACILIK (Dadaizm), 1916 yılında ortaya çıkmış bir sanat ve edebiyat akımı. "Dada" kelimesi hiçbir mânâ ifade etmediği için benimsendi. Bu akımı sürdürenler, akıldışını, tesadüfü, sezgiyi ve amansız bir alaycılığı öne çıkararak; geleneksel toplum düzenini, kültürünü ve sanatı, asıl gerçek adına yıkmak istiyorlardı. 

Bu akım, 1. Dünya savaşının ortasında, Tristan Tzara, Hans Arp, Picabia, Marcel Duchamp gibi sanatçıların, anlamsız saydıkları bu dünyaya karşı bir protesto hareketi olarak Zürich ve New York'ta aynı zamanda doğdu. Bu iki şehir arasındaki bağlantı 1918' de Lozan'da kuruldu. Akım oradan Almanya'ya ve Fransa'ya geçti.

Törelere karşı gelmesiyle, bütün sanat kollarını tartışma konusu yapmak isteğiyle (sözsüz şiir, yapıştırma kâğıtlar, acayip eşyalar vs.) dada akımı, kuruluş yolunda harcadığı performansı kısa sürede tüketti, sanatta eksiksiz bir nihilizme vardı. Bunun için dadacıların çoğu 1920' den sonra gerçeküstücülüğe, devrimci eyleme yöneldiler. Dadacılık 20. yy' da pop-art, yeni gerçekçilik, kavramsal sanat gibi birçok sanat akımının çıkış noktası oldu.

Kurt Schwitters - Asil kadınlar için konstrüks. (1919)
Picabia - Kürdan
Dada bülteninin bir sayısı
Dadacılık - Le Mouvement Perpétuel  (1926)
Marcel Duchamp - Şişe askılığı (1914)