1 Eylül 2016 Perşembe

SALVADOR DALİ, eser-biyografi

İSPANYOL ressam, 1904 yılında Figueras'da doğdu. Madrid Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenimini yaptığı sırada önce izlenimciliğin, daha sonra da kübizmin etkisi altında kaldı. 1928' den beri gerçeküstücülük (surrealizm) akımına uyan Dali, kavgacılığı, yankı uyandıran açıklamaları ve çocukluk manzaralarına, hezeyan ya da psikolojik dengesizlik biçimlerine, erotizme başvuran tablolarıyla ünlü oldu.

Salvador Dali 1937' ye doğru, İtalyan Rönesansının özellikle de Rafaello'nun etkisiyle barok tarza yöneldi. Bu yönelişi, Breton tarafından gerçeküstücülükten dışlanmasına ve giderek artan ticari başarı kazanmasına yol açtı. 1939' dan sonra
Amerika'ya yerleşen Dali, New York fuarı eğlence parkı için "Venüs'ün rüyası" adlı kompozisyonu yaptı. Ayrıca, "Salvador Dali'nin gizli hayatı" adlı otobiyografisini yayınladı (1942), birçok kitap resimledi, filmler çevirdi.

Savaştan sonra İspanya'ya yerleşti ve özellikle dini kompozisyonlar yaptı. Gösteri ve gösteriş merakıyla bütün dünyada meşhur olan Salvador Dali, 1989' da doğduğu şehirde öldü. Figueras ve Cleveland'da eserlerine ayrılmış birer müze vardır.

Salvador Dali - İç savaşın sezgisi  (1936)
Salvador Dali - Lenin'i hatırlama