23 Eylül 2016 Cuma

SU İHTİYACINI OSMORESEPTÖR BİLDİRİR

SUSUZLUK

Tükürük salgısının azalması sebebiyle ağız mukozasının kurumasıyla kendini belli eder. Susuzluk farkedildiği zaman, vücudun sıvı dengesi bozulmuş demektir. Susuzluk; şiddetli kusmadan, terlemeden, poliüriden, ağır kanamalardan, ishâlden veya yetersiz su içmeden kaynaklanabilir.

Beynin hipotalamus kısmında, osmoreseptör denilen ve vücuttaki sıvıların osmotik basınç değişimlerine duyarlı hücrelerden oluşmuş bir merkez, susuzluk ile ilgili his ve mekanizmaları harekete geçirir.

VÜCUDUN SU DENGESİ

Vücudumuz, aldığı su miktarını, çıkardığı su miktarına dengelemeye meyillidir. Günde yaklaşık 2,8 litre su atımı çeşitli şekillerde gerçekleşir. İdrar ile böbreklerden günde 1,5 litre sıvı atılır. Bu miktar belirgin değişimler gösterse de, hiçbir zaman
metabolik atıkların uzaklaştırılması için gerekli olan günde yarım litre sıvının altına düşmez.

Terleme ile deriden günde 0,6 - 0.8 litre su çıkar. Terleme, vucut ısısını sabitlemek için sıcak havalarda ileri düzeyde artar. Nefes alıp-verme ile günde 0,4 litre cıvarı su (buharla) çıkarılır. Dışkılama ile günde 0,1 litre su kaybedilir (ishalde aşırı artar). Ayrıca emziren annelerde süt verme ile su kaybı olur.

Vücudun devamlı su kaybını dengelemek için günlük sıvı alımı 2,8 litre kadar olmaktadır. Günlük sıvı alımının 1,5 litresi içtiğimiz sudan, 1 litresi yediğimiz besinlerin ihtiva ettiği sudan, kalan 0,3 litre ise organizmamızdaki metabolik süreçler neticesinde açığa çıkan su ile sağlanır.