21 Eylül 2016 Çarşamba

PİERO DELLA FRANCESCA, eser-biyografi

İTALYAN ressam, 1410-20 yılları arasında Boyo, San Sepolcro'da doğdu. Floransa'da Domenico Veneziano'dan resim yapmayı öğrendi. Günümüze kalmamış olan Sant'Egidio kilisesinin fresklerini onunla birlikte yaptı (1439-40). Ömrünün kalan yıllarını, Ferrare, Urbino ve Rumini prenslerinin saraylarında, Apeninlerdeki Borgo San Sepolcro ve Arezzo şatolarında geçirdi.

Della Francesca'nın dehası, taşra sınırlarını aşar. Üslûbu 15. yy. ortalarında, mesafe ve renk kaygılarının en üstün sentezini temsil eder. Bazı eserlerinde, Massaccio tarzındaki ağırbaşlı, çalımlı kişileriyle, geometri duygusu ve renklerin şiddeti en yüksek etkinlik mertebesine ulaşır. Bazılarında ise, şekillerdeki sağlamlığın ve tiplerdeki yüceliğin, şaşırtıcı bir çeşitlilik içinde tam olarak geliştiği görülür.

Ressamın sanatı, Melozzo da Forli ile Signorelli'nin yetişmesini sağladı, fakat ressamın büyüklüğü sonraları unutuldu, ancak 20. yy. başlarında yeniden keşfedildi. Piero Della Franceska, bir menazır kitabıyla "salt cisimler" üzerine bir inceleme eseri bıraktı. Bu son eserden, öğrencisi Luco Pacioli istifade etti. Ressam Della Franceska 1492 yılında doğduğu şehirde öldü.

Piero Della Francesca - F. da Montefeltro
Piero Della Francesca - İsa'nın vaftizi