7 Eylül 2016 Çarşamba

LOUİS DAVİD, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1748 yılında Paris'te doğdu. 9 yaşındayken babası bir düelloda ölünce, mimar-müteahhit amcaları tarafından yetiştirildi. Resme karşı çok küçük yaşta ilgi duydu. Quatre-Nations okulunda öğrenciyken Saint-Luc akademisine de gidip geldi, resme yöneldi ve Boucher ile görüştü. Boucher onu Vien'in atölyesine götürdü.

Louis David, krallık akademisinde okudu (1766), 1774' de Roma ödülünü kazandı ve hocasıyla İtalya'ya gitti. Eski Roma sanatıyla ilgilendi, yeni klâsisizm akımı teorisyenlerinden Quatremere de Quincy, Lessing ve Winckelman'ın etkisinde kaldı. Bologna'da Guido Remi'ye, Parma'da Correggio'ya, Roma'da da Michelangelo'ya duyduğu hayranlığın izlerini bazı tablolarında gösterdi.

1784' de Kraliyet resim ve heykel akademisine kabul edildi. Çevresinde Drouais, Fabre, Gros gibi ressamlar toplandı. Devrimci anlayışla yeni okul kurmaya çalıştı. Siyasete karıştı, akademinin kapatılması ve kralın öldürülmesi yolunda oy verdi. Konvansiyon ve jakobenler kulübü üyesi oldu. Güzel sanatlar genel müdürlüğüne getirildi. Kendisine modellik yaptıktan kısa süre sonra giyotinle idam edilen Madame Chalgrin'in portresini yaptı.

Louis David, ihtilâlci Robespierre'in dostu olduğu için hapsedildi. Burada hapishane penceresinden bakarak "Luxembourg bahçesinden görünüş" adlı tablosunu yaptı (1794). Hapishaneden çıkınca yeni portreler yapmaya başladı. Bir ara tekrar hapse girdiyse de, 1795 ağustos'unda kesin olarak affedildi. Fransız Enstitüsü üyesi seçildi. General Bonaparte, Louis David'in Louvre Sarayı'ndaki atölyesine gelerek bir portre için ressama poz verdi. Daha sonra coşkulu bir eser olan, Napolyon'un at üstünde bir başka portresini yaptı (1800).

Farklı kişilerden kendisine gelen tablo siparişlerini yerine getirmeye çabalayan David, devlete karşı gelenleri sınır dışı eden kanunun çıkmasından sonra Belçika'ya iltica etti. Resim çalışmalarına orada devam eden Louis David, bir kaza neticesinde 1825' de Brüksel'de öldü. Çok sayıda izleyiciye sahip liberal usta bir ressamdı. 


Louis David - Kendi portresi
Louis David - Horatius kardeşlerin yemini  (1784)
Louis David - Kartal nişanının dağıtımı
Louis David - Madame  Chalgrin