28 Eylül 2017 Perşembe

MENENJİT ENSE SERTLİĞİ YAPAR

BEYNİ ve omuriliği saran zarlardaki iltihabî sürece "menenjit" adı verilir. Sertzar etkilenmişse "pakimenenjit", yumuşak zarlar etkilenmişse "leptomenenjit" söz konusudur. Pek çok vakada, iltihap hem zarlarda, hem de altındaki sinir dokusundadır.

Pakimenenjitler çoğunlukla açık kafa travmalarının veya yakın yapılarda bulunan iltihapların sertzara yayılmasıyla meydana gelir. Bakteri, virüs, mantar, protozoon gibi mikroplara bağlı olarak görülen leptomenenjitler daha mühimdir ve daha sık görülür.

Bu mikroplar, zarlara doğrudan bir yara vasıtasıyla dışarıdan, kan dolaşım yoluyla diğer bölgelerdeki enfeksiyon odaklarından veya doğrudan yayılmayla yakındaki kafatası ve beyin bölgelerinden ulaşabilir.

Salgın halinde beyin-omurilik menenjitine sebep olan bakteriler; meningokoklar, pnömokoklar, stafilokoklar, streptokoklar, koli basili ve tüberküloz basilidir.

Menenjitlere has sinirsel sendromlar olur. Bunlar; ense sertliği, başı yana çevirmede güçlük, baş ağrısı, hastanın bacaklarını karnına çekerek başını geriye atması (rahatlama) pozisyonudur.