26 Eylül 2017 Salı

MENİSKÜS, DİZİN DÖNMESİYLE YIRTILIR

DİZ ekleminde bulunan lifsi-kıkırdak dokulardan oluşmuş yapıya "menisküs" denir. Her diz ekleminde iki tane menisküs vardır. Bunlardan dış yanda olanı, tama yakın bir daire; iç yanda olanı ise yarım daire şeklindedir.

Menisküsler, diz ekleminin eklem temas yüzeyini artırarak ve kaval kemiğinin üst eklem yüzeyinin daha da çukurlaşmasını sağlayarak bu yüzeyin uyluk kemiğinin kondillerine daha kolay uyum sağlamasına yarar.

Menisküsler, yaralanmalar, şiddetli bedensel egzersizler ve özellikle de dizin ağırlık altında dönmesiyle kolayca yaralanırlar. Menisküs lezyonları; şiddetli ağrı, yırtılma, menisküs parçasının iki eklem yüzeyi arasına sıkışması neticesi, dizin yarı bükük konumda kilitlenmesi şeklinde ortaya çıkabilir.

Diz MR ı çekilerek, menisküsün yaralanma seviyesine göre ameliyata karar verilir. Hafif yaralanmalar, 2-3 yıl gibi uzun vadede, dize ağırlık altında dönme baskısı yapılmaması şartıyla kendiliğinden tedavi olurlar. Bir veya her iki dizinde menisküs ezilmesi vakası yaşamış kişinin eşya taşıma vs. gibi dize aşırı yük bindiren uygulamalardan ömür boyu kaçınması gerekir.