17 Eylül 2017 Pazar

JEAN AUGUSTE DOMİNİQUE İNGRES, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1780 yılında Montauban'da doğdu. Babası Toulouse'da bir süslemeciydi. 11 yaşındayken Toulouse'da ressam Roques'un ve heykeltraş Vigan'ın atölyelerine devam etmeye başladı. Bir yandan da para kazanmak için Capitole orkestrasında keman çalıyordu.

Birçok desen ve kompozisyon ödülü kazandıktan sonra, 1797' de Toulouse'dan ayrıldı, Paris'te Louis David'in atölyesinde çalışmaya başladı. 1800' de Roma 2. ödülünü aldı, bir yıl sonra da "Agamemnon'un Elçileri" adlı tablosuyla Roma büyük ödülünü kazandı.

İngres, Raffaello'nun ve eskiçağ heykeltraşlarının etkisinde kaldı ve kesinlikle klâsik olmak istedi, bununla beraber resminde romantizme geniş ölçüde yer verdi. Güya romantizmden tiksiniyor, bu yüzden Delacroix'ya kızıyordu.

İngres, 1820' de Floransa'ya yerleşti ve Rönesans devri sanatçılarının eserlerini kopya etti. 1824' de Paris'e döndü ve bir sene sonra Güzel Sanatlar Akademisi'ne seçildi ve oraya hâkim oldu. 1829' da Ecole Nationale des Beaux-Arts'da kendisine verilen bir atölyede yeni ressamlar yetiştirdi. Bu ressamlar (Hippolyte, Flandrin, Victor Mottez, Balze, Amaury-Duval), İngres'çiliği resmî resim sanatı olarak kabul ettirdiler.

İngres, 1835' de Roma'daki Fransa Akademisi'nin yöneticisi oldu ve bu kurumu yedi sene yönetti. "Altın Çağ" adlı büyük eserine başladı, fakat üzerinde 10 sene çalışmasına rağmen eseri bitiremedi. Yaşlılığında yaptığı resimlerinin çoğunda bir "soğukluk" göze çarpar.

1862' de İngres, 3. Napoleon tarafından senatör yapıldı. Böylece kendisi resmî resim sanatının temsilcisi sayılır. Degas ve Cézanne gibi öncü ressamlar, onun eserlerinden geniş ölçüde etkilendiler. İngres, 1864 yılında (yaş 84) Paris'te öldü.


İngres - Homeros'un tanrılaştırılması  (1827)

İngres - Güzel Zélie

İngres - Yıkanan küçük kız

İngres - Madame de Senonnes

İngres - Portre - desen
İngres - Odalık köle