28 Kasım 2017 Salı

KOBRA YILANI

KOBRA yılanı, Asya ve Afrika'nın sıcak bölgelerinde yaşar. Korkunç zehirli bir yılandır, ısırması öldürücüdür. Özellikle Hindistan'da her yıl binlerce insanın ölümüne sebep olur. Eski Mısır ve Hint anıtlarında bu yılanın resmine çok rastlanır. Eskiden kobraya tapınılırdı.

Kobraların hayli büyük olanları vardır. Bazıları 4 metreyi geçer, renkleri değişiklik gösterir, fakat kızıl, esmer ve sarı renkler baskındır. Boyun bölgesi kaburgalarını şişirerek boyun derisini kürek gibi yayvanlaştırabilir. Gece ve alacakaranlıkta avlanan çevik ve gözüpek bir hayvandır. Özellikle küçük memeliler, kurbağalar ve balıklarla beslenir. Kendini
rahatsız etmeyen insana asla saldırmaz, fakat insandan da kaçmaz. Sıçan bulabileceği evlerde yaşar, sazlı damlarda pek çok bulunur.

"Gözlüklü yılan" da denen Hint Kobrası, dehşet uyandıran bir yılandır. Gövdesinin ön kısmıyla dikilerek ve boynunu şişirerek, kafasını, ısırmaya uygun bir duruma getirince düşmanına meydan okur, saldıracağı anı ve mesafeyi iyi kestirir. Şişkin boyun derisinde gözlük şeklinde bir bezek bulunur; boyu 2 metreden kısadır.

İnsana, hattâ file saldırmaktan çekinmeyen "şah kobra" ise daha uzundur. Bu iki yılan türü (özellikle gözlüklü yılan) bütün Hindistan'da kutsal sayılır; yılan oynatıcıları bunları müzikten ziyade jestleriyle etkilerler.

Afrika'da birçok kobra türü vardır; "mısır kobrası", "karaboyunlu kobra" vb. Bu kobralar Asya kobralarından daha küçük ve daha az tehlikelidir.