17 Kasım 2017 Cuma

NECİP FAZIL KISAKÜREK, biyografi

TÜRK şair ve yazarı, 1905 yılında İstanbul'da doğdu. İlk öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejinde yaptı. Bahriye mektebinde bir müddet okudu. İstanbul Dârülfünunu Felsefe bölümüne yazıldı (1922). Maarif Vekâleti'nce Paris'e gönderildi (1925). Ertesi yıl öğrenimini bırakarak geri döndü.

Hollanda, Osmanlı ve İş bankalarında çalıştı (1926-39). Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi, Devlet konservatuarı, Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretmenlik (1939-43), gazetelerde fıkra yazarlığı yaptı. "Ağaç" ve "Büyük Doğu" dergilerini çıkardı.

Millî Mücadele yıllarında yazmaya başladığı şiirlerini, "Yeni Mecmua", "Millî Mecmua", "Varlık"ta yayınladı. 1933' den sonra oyun ve hikâyeler yazdı. 1943' den itibaren din ve siyaset mevzularında yazdı. Şiirlerinde; soyut insanın evrendeki yerini, madde ve ruh meselelerini, iç âlemin gizli duygu ve tutkularını işledi, mâneviyatçı ve bireyci şiirinin başarılı örneklerini verdi.

Yazdığı "Sabırtaşı" adlı oyunuyla (1940), Cumhuriyet Halk Partisi piyes yarışmasında birinci oldu. 1980' de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülünü, ertesi yıl "İman ve İslâm Atlası" adlı eseriyle Türk Millî Kültür Vakfı kültür armağanını kazandı. Bazı eserleri filme alınan ve televizyona uyarlanan Necip Fazıl Kısakürek 1983' de İstanbul'da öldü.