18 Kasım 2017 Cumartesi

LENFATİK KİŞİLER

LENF dokularının yaygın büyümesiyle ortaya çıkan ve özellikle çocuklarda sık görülen özel bir yatkınlıktır. "Lenfatik" olarak adlandırılan bu kişilerde özellikle boyun, koltukaltı ve kasık bölgelerindeki lenf bezlerinde büyüme görülür.

Ayrıca bademcikler ve yutak çevresindeki lenf dokusunda büyüme, dalağın hacminde de artış görülür. Bu özelliğe, kalp-damar sisteminde ve cinsel organlar sisteminde bir gelişme geriliği eşlik eder. Bu şahısların belirgin özelliklerinden biri, solgun renk ve derialtı dokusunun gevşekliğiyle beraber, derinin etli ve yumuşak olmasıdır.

Bu kişilerin kanında lenfositler ve monositler artmıştır, kemikler çok az gelişmiştir ve dayanıksızdır. Lenfatik kişiler, özellikle yaşamın ilk on yılında bronşit, verem, kızamık, kızıl gibi hastalıklara çok kolay yakalanabilirler. Verem, genellikle lenf bezlerini tutarak çok hafif belirtilere yol açar.

Lenfatik kişilerde gözlenen diğer hastalıklar: Apandisit, mide ülseri, kansızlık, romatizmal hastalıklar ve otonom sinir sistemi bozukluklarıdır.