23 Kasım 2017 Perşembe

YVES KLEİN, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1928 yılında Nice'de doğdu. 1946' dan sonra mistisizmle ilgilendi, judoya çalıştı. Tek renkli resimler yapmaya yöneldi. Avrupa'yı, Uzakdoğu'yu, Japonya'yı dolaştı. 1957' de seyircinin duygu dünyasında evrenin "maddedışı" boyutluluğunu etkin bir biçimde canlandıran tek renkli mavi tablolarını sergiledi.

Daha sonra "saf ve basit boşluk"u canlandırmaya yöneldi; bu yöneliş sanat çevrelerinde tartışmalara yol açtı. 1957-59 yılları arası Gelsenkirchen operasının dekorasyonunda çalıştı (mavi polyesterle boyanmış büyük sünger panolar).

Bu arada "hava mimarîsi" adını verdiği yeryüzü uzamını iklimleştirme teorisini ortaya attı. Daha sonra mavi, pembe ve altın sarısı tek renkli resimler, antropometriler (kadın boyalı vücudunu ressamın kontrolünde tuvale bastırır), kozmogoniler (tuval, rüzgâr ve yağmura bırakılır), ateş resimleri, gezegen kabartmaları yaptı.

Yves Klein, "yeni gerçekçilik" anlayışının büyük ustalarındandı. Özellikle Alman "Sıfır" topluluğunu etkiledi. Eserlerinin kıymeti üzerine karşıt görüşler ortaya atılmaktadır. 1959' da "Sanat problematiğinin aşılması" adlı deneme kitabı yazan Klein, 1962' de (yaş 34) Paris'te öldü.

Yves Klein - Uçan İnsanlar