9 Şubat 2018 Cuma

KEKEMELİK NEDEN OLUR?

HECELERİN istemsiz olarak tekrarlanmasından veya özellikle sesli harfler ya da "k" ve "g" ile başlayan kelimelerin söylenmesinde güçlük çekilmesinden oluşan konuşma bozukluğuna "kekemelik" denilir. Kekemeliğin ortaya çıkmasında organik, genetik, psikolojik sebepler vardır.

Organik sebepler:

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan nörolojik rahatsızlıklar bu gruba girer. Fakat bu rahatsızlıkların hiçbirinin rolü net olarak belirlenememiştir.

Genetik sebepler:

Kekeme erkeklerin, babalarını hiç tanımamış olan çocuklarında kekemeliğin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu durum, kekemelikte genetik bir etkenin de rol oynadığını gösterir. Kekemeliğin ortaya çıkmasında aile bireyini taklid etmenin rolü önemini kaybetmektedir.

Psikolojik sebepler:

Vakaların çoğunluğu psikolojik sebeplere bağlıdır, fakat bu sebeplerden yola çıkarak bir sebep-sonuç ilişkisine varmak güçtür.

Kekeme şahısların hemen tamamı aşırı duygusallık gösteren, kaygılı ve saplantı geliştirmeye meyilli şahıslardır ve kekemelik özellikle sinirli ve heyecanlı oldukları zaman daha belirgin olmaktadır. Başka bir teoriye göre ise; kekemelik organik kökenlidir ve psikolojik sebeplerle ağırlaşır.

Kekemelik çoğu kez, konuşmayı henüz öğrenmekte olan çocukta ani veya aralıklı olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda kısa sürede kendiliğinden gerilerse de vakaların büyük bölümünde kalıcı olur.