25 Şubat 2018 Pazar

KANSIZLIK (anemi)

DOLAŞIMDAKİ kanda hemoglobin miktarının düşmesi, alyuvarların sayısında veya içerdikleri hemoglobin miktarındaki azalmaya bağlıdır. Bu miktarlar normalde erkekte 13 - 17 gr/100 ml, kadında ise 11 - 16 gr/100 ml dir. Hemoglobinin görevi, akciğerlerde solunan havanın oksijenle birleşip, onu genel kan dolaşımıyla vücudun tüm doku ve organlarına taşımaktır.

Kansızlığı oluşturan sebeplerden bağımsız olarak, bütün kansız hastalarda, dokuların beslenme ve oksijen almasındaki yetersizlikle ilgili belirtiler görülür. Diğer belirtiler ise, dolaşım hızının ve kalp atım hızının artması gibi vücudun azalan kan miktarının yerini doldurma süreçleriyle ilişkilidir.

Ağır bir kanama veya alyuvarların kitlesel yıkımına bağlı olarak ortaya çıkan ani hemoglobin azalmasına dayanmak, yavaş ve ilerleyici bir kansızlığa oranla daha zordur. Gençler, yaşlılara oranla kansızlığa daha iyi dayanırlar. Yaşlılarda kalp ve dolaşım sistemi, dokulardaki yetersiz oksijen miktarını daha hızlı çalışarak karşılayacak güçte olmayabilir.

Hemoglobinin normal değerinin yarısına kadar inmesi, az hareketli bir hayata izin verebilir, ama bedenî hareketlenme artınca kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Vücudun kansızlıktan en çok etkilenen dokuları; kalp kası, iskelet kasları, merkezî sinir sistemi gibi en çok oksijen tüketen dokularıdır.