18 Şubat 2018 Pazar

AKCİĞERDE ET GÖRÜNÜMÜ (karnifikasyon)

AKCİĞERİN bazı bölümlerinde havanın azalması neticesi, bu kısmın yoğunluğunun artarak bir et parçası gibi görünmesine "karnifikasyon" denilir. Kesitte, akciğerin o kısmının rengi parlaktır ve et parçası görünümündedir.

Akciğer karnifikasyonu nadir görülse de, bir akciğer iltihabı neticesinde olur ve bu durumda, akciğer iltihabının ortaya çıkardığı iltihabî eksüda emilerek kaybolması gerekirken bağdokuya dönüşür. Böyle olunca ilgili akciğer bölgesi soluma işlevine katılamaz ve ayrıca bu bölge çeşitli enfeksiyonların ve komplikasyonların (akciğer içi dolaşımda basınç artışı) gelişmesine uygun bir yer haline gelir. Bu yüzden ilgili kısmın ameliyatla çıkartılması lâzımdır.