26 Şubat 2018 Pazartesi

LEONARDO DA VİNCİ, eser-biyografi

İTALYAN ressam, heykeltraş, mühendis, mimar ve bilgin, 1452 yılında Floransa yakınlarında Vinci'de doğdu. 1469' da Verrocchio'nun yanında heykel ve resim sanatını öğrendi. 1472' de Floransa'lı ressamlar kütüğüne kaydedildi.

Leonardo, 1482' de Milano'ya, Ludovico il Moro'nun sarayına gitti. Askerî mühendis, mimar, ressam ve heykeltraş olarak onun yanında çalıştı. Dük, şölenleri düzenleme görevini de Leonardo'ya verdi; ayrıca, babası Francesco Sforza'nın at üstünde yaklaşık 8 metre yükseklikte bir heykelini yapmasını istedi. Vinci, bu heykel üzerinde 16 yıldan fazla çalışmasına rağmen, heykelin madene dökümünü hiçbir zaman gerçekleştiremedi.

Leonardo, mimarlık konularına da el attı ve Milano ve Pavia katedrallerinin inşaatıyla ilgili tartışmalara katıldı. Bir yandan da resim çalışmaları sürdürüyordu. Milano'da Trivulce'nin mezarı için atlı anıt yaptı (1511-12). Roma'da iki yıl kaldıktan sonra Fransa'ya gitti (1515). Orada daha çok kraliyet şatoları için mimarî araştırmalar yaptı.

Bütün sanat dallarında, yaşadığı devrin sanat araştırmalarına dâhice bir çözüm getirdi. Resimde ışık-gölge oyunlarının, ustalıkla işlenmiş renk bütünlüğünün hâkimiyeti, heykel ve mimarîde ifade kaygısı, desenlerinde bazen bilimsel bir kesinlik, bazen de hayâl gücü ağır basar.

Çeşitli konuları işleyen ve genellikle edebî eser niteliği taşıyan çok sayıdaki yazılarının büyük bir kısmı günümüze kadar geldi. Buna karşılık, desenleri, sanatçının ilgisizliği ve mirasçılarının ihmâli yüzünden kaybolmuş veya hırpalanmıştır. Leonardo da Vinci, 1519' da Amboise yakınlarında Cloux şatosunda öldü.

Leonardo da Vinci  -  Müjde

Leonardo da Vinci  -  Müneccim kralların tapınması  (1481-82)

Leonardo da Vinci  -  Manzara  (1473)

Leonardo da Vinci - Bebeğin anne karnında gelişimiyle ilgili inceleme

Leonardo da Vinci-Müneccim kralların tapınması (det.)

Leonardo da Vinci  -  Kendi portresi

Leonardo da Vinci  -  Azize Anna, Meryem, çocuk ve kuzu

Leonardo da Vinci  -  Kendi portresi

Leonardo da Vinci  -  Kuru kafa