13 Şubat 2018 Salı

PETER LELY, eser-biyografi

HOLLANDA'LI ressam, (Pieter Van der Faes), 1618 yılında Soest, Utrecht'de doğdu. Babasının takma adı olan "Le Lys"i kullandı; bu ad sonradan İngilizceleşerek "Lely" şeklini aldı. Söylentiye göre bu ad, ressamın baba evinin ön cephesine yapılmış olan bir zambaktan (Lily) alınmıştır.

Lely, resim çalışmalarına Haarlem'de Pieter de Grebber ile başladı, sonra Orange prensi 2. Willem'in portre ressamı oldu. 2. Willem, 1. Charles'ın kızı Mary ile evlenmek üzere 1641' de İngiltere'ye gittiği zaman Lely' de onunla beraber gitti. Efendisi Hollanda'ya dönünce, kendisi İngiltere'de kalmayı tercih etti.

Lely, burada gerek kralcılar, gerek Commonwealth döneminde ününü devam ettirdi. Hem 1. Charles'ın hem de Oliver Cromwell'in portrelerini yaptı. Restorasyondan sonra 2. Charles, Lely'yi saray ressamlığına getirdi. Charles'ın isteği üzerine Lely, saraydaki kadınların portrelerini yaptı. Böylece ünlü "Hampton sarayı güzelleri" dizisi meydana geldi.

1665-67 yılları arasında yaptığı 13 İngiliz amiralinin portreleri sanat bakımından daha kıymetlidir. 1679' da "Sir" ünvanını alan Lely, ressamlığı yanında meraklı bir tablo ve resim koleksiyoncusuydu. Peter Lely, 1680' de Londra'da öldü. Özellikle Rönesans ustalarının desenlerinden meydana gelen koleksiyonu çok değerliydi. 1687' de yapılan açık artırmada 26 bin sterline satıldı.

Peter Lely  -  Lady Bellasys