30 Ağustos 2018 Perşembe

CLAUDE MONET, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1840 yılında Paris'te doğdu. 15 yaşındayken karikatürler çiziyor ve Le Havre'daki bir kitapçı bunları vitrininde sergiliyordu. Bu resimleri ilginç bulan ressam Eugène Boudin, bu genci yanına alarak onu Sen nehrinin denize döküldüğü yerde resim yapmaya götürdü ve 1856' da onunla beraber Rouen'da bir sergi açtı.

Monet, 1857' de Paris'e gitti ve İsviçre Akademisi'ne yazıldı. Orada Pissarro ile tanıştı. Cezayir'de askerliğini yaparken resim yapmaya devam etti. Paris'e dönünce (1862), Gleyre atölyesine girdi ve orada Renoir, Sisley ve Frédéric Bazille ile dostluk kurdu. Bu ressamlar eski formülleri bırakma gereğini duydular, paletlerine açık renkleri aldılar ve Fontainebleau ormanında tabiat üstüne çalıştılar.

1864' de Normandiya'ya döndü ve orada Jongkind ile karşılaştı. Kabiliyetli bir ressam olduğu kabul edilen Monet, özellikle oğlunun doğumundan sonra zor bir hayat geçirmeye başladı. Çocuğunun annesi, modeli ile 1870' de evlendi.

Salon'a gönderdiği resimlerin çoğu reddedilmekle beraber, sanatı bu zamanda gelişti. Figür üzerinde çalışmayı bırakarak Bougival'in ve özellikle Argenteuil'ün ışıklı peyzajlarını çizdi; bu eserler, ışığın etkilerini daha iyi verebilmek için, üzerlerinde yeni teknikleri denediği şaheserlerdir.

1870 Savaşında Londra'ya gitti. Orada Pissarro ve Sisley ile buluştu; kendilerinden yaşlı olan ressam Daubigny, onları sonradan satıcıları olacak Durand-Ruel ile tanıştırdı. Londra'da ayrıca Turner ile de tanıştılar.

Bir müddet Hollanda'da kaldıktan sonra Fransa'ya dönen Monet, Argenteuil'e gitti; Sen'i daha iyi gözlemlemek için atölye haline soktuğu bir gemide resim yaptı. Resimlerini arkadaşlarıyla birlikte açtığı sergide (izlenimcilerin sergisi) sergiledi. Grubun diğer sergilerine 1876' da 18 tuval, 1877' de 30 peyzaj, 1879' da çoğu Vétheuil'de yapılmış 29 tablo ile katıldı. 1880' de Boulevard des İtaliens'de 7 nolu binada özel bir sergi açtı.

Monet'in biçim kaygısından uzak ve tamamen renkli duyuma yönelik resim yapması, onu anlamayanların saldırısına uğramasına sebep oldu. 1883' de Giverny'ye yerleşti. Resim meraklıları ve satıcıları, uzun zaman "devrim" sayılan bu resim anlayışıyla ilgilenmeye başladılar. Monet, Akdeniz kıyılarında resim yapmaya gitti, Renoir ile Menton'dan Cenova'ya kadar gezdi.

1888' de Antibes'te birçok manzara resmi yaptı ve "diziler"ine başladı. Aynı motifin günün farklı saatlerinde resimlerini yaptı (Değirmen taşları, 1891). Rouen katedrali cephesini, çeşitli ışıklar altında kırk defa resimledi. Aynı şekilde Thames nehri kıyısında, siste güçlükle seçilebilen anıtları canlandırdı.

1908' de çalışmak için Venedik'e gitti. Son yılları, gözleri iyi görmemeye başladığı için üzüntülü geçti. Giverny'deki bahçesinin beyaz nilüferleri karşısında deneylerini en ileri noktaya taşıyan çalışmalar yaptı; bu çalışmaları, onun bazı soyut ressamlarca öncü sayılmasına yol açtı. 1923' de "Su zambakları" tablosunu devlete hediye eden Claude Monet, 1926' da Giverny, Eure'de öldü.


Claude Monet  -  Argenteuil'de yelken yarışları  (1872' ye doğru)

Claude Monet  -  Bahçedeki kadınlar
Claude Monet  -  İzlenim, Doğan güneş  (1874)

Claude Monet  -  Sabah güneşinde Rouen katedrali