22 Ağustos 2018 Çarşamba

GÖZ TANSİYONU (glokom)

GÖZKÜRESİ içindeki sıvının basıncının artmasına "glokom" denilir. Bu durum görme işlevinde bozukluklara yol açar. Normal göziçi basıncı  15 mm cıva basıncıdır.; üst limit  22 mm cıvadır. Gün içinde göz basıncında 4 mm cıvayı aşmayan basınç değişimleri olabilir.

Akut dar açılı glokom: Göziçi basıncı ani bir şekilde yükselir. Sıklıkla 50 - 60 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Özellikle geceleri ve az karanlıkta görme bulanıklığı olur ve ışık kaynağı etrafında renkli halkalar görülür.

Glokom krizleri stres, üzüntü, aşırı yorulma gibi vakalarla ilişkilidir. Şiddetli ağrı, bulantı, kusma, kornea şişmesi ve gözakı damarlarında belirginleşme olur. Göziçi basınç düşürülmezse, görme kaybolur.

Kronik geniş açılı glokom: Başlangıçta belirti vermez. Işık kaynağı çevresinde halkalar görülebilir. Görme alanı bozukluğu giderek artar ve görme alanı merkezinde görme kaybı olduğunda hasta bu durumu farkeder.

Göz yaralanmaları, göz merceği bozuklukları, göz iltihapları ve doğuştan gelişim kusurları neticesinde göziçi basıncı artabilir. Tedavisi, glokomun tipine göre göz basıncını düşüren ilâçlar ve ameliyattır.