28 Nisan 2019 Pazar

CEMAL REŞİD REY (bestekâr)

TÜRK bestekârı, 1904 yılında Kudüs'te doğdu. Ahmed Reşid Rey'in oğlu. Küçük yaşta müzik öğrenimine başladı. İlk bestesini 8 yaşındayken yaptı. Paris'e giderek Marguerite Long'un öğrencisi oldu (1913). 1. Dünya savaşının çıkması üzerine İsviçre'ye yerleşti (1914). Lise öğrenimiyle beraber 5 yıl Cenevre konservatuarına devam etti.

Tekrar Paris'e dönerek (1919) çeşitli öğretmenlerden müzik estetiği ve orkestra yöneticiliği dersleri aldı. Türkiye'ye gelince, İstanbul konservatuarına piyano ve kompozisyon öğretmeni oldu (1923). Kurduğu "yaylı çalgılar" orkestrasını, Şehir orkestrası haline getirdi. İlk eserlerinde Türk halk müziğinden ilham aldı. Halk türkülerini armonize eden ilk Türk bestekârıdır.

Daha sonra "kontrapunto" sistemine önem verdi. Bu dönem eserlerinde mistik bir özellik sezilir. Son eserlerinde yerli renklere rastlanmaz. Yaptığı çok sayıda müzik eserinin yanısıra kardeşi Ekrem Reşid Rey'in yazdığı bazı operetleri de vardır (Lüküs hayat, Deli dolu, Hava cıva). Cemal Reşid Rey, 1985' de İstanbul'da öldü.