2 Nisan 2019 Salı

PİERRE PUVİS DE CHAVANNES (ressam)

FRANSIZ ressam, 1824 yılında Lyon'da doğdu. Yakalandığı bir hastalık sebebiyle mühendislik öğrenimini yarıda bırakarak İtalya'ya gitti. Orada rönesans ustalarının fresklerini görünce resme karşı bir ilgi duydu. Paris'e dönünce, Delacroix'dan, Thomas Couture'den ders aldı. "Pieta"sı 1850 Salonu'na kabul edildi.

Ressam, herkesten uzak yaşıyor, resimlerini çok seyrek olarak sergiliyordu. 1859' da Salon'a gönderdiği "Av dönüşü" adlı panosu dikkat çekti. Üslûbu yavaş yavaş olgunlaştı. 1861'de devletçe satın alınan "Savaş, Çalışma ve Dinlenme" adlı kompozisyonları gelişiminin safhalarını gösterir.

Fresk yapmadı, yağlıboya kompozisyonları duvarlara yerleştirildi. Belediye sarayını süsledi. Portreler de yaptı. Eşinin ölümü üzerine hayatının son ayları üzüntüyle geçti. Ressam, zamanının resmini etkileyen bütün hareketlerin dışında kaldı. Akademik ressamlar arasında yer almaz.

Resmî salonla ilişkisini keserek Millî Güzel Sanatlar Derneği kurucularına katıldı. Buna karşılık izlenimci akımı hiçbir zaman benimsemedi. Nitekim manzara resimleri, Monet'den çok Corot'yu hatırlatır. Ressamın özellikle  Gauguin ve Maurice Denis üstünde büyük bir etkisi olmuştur. Pierre Puvis de Chavannes, 1898 yılında Paris'te öldü.

Pierre Puvis de Chavannes  -  Yoksul balıkçı  (1881)

Pierre Puvis de Chavannes
Aziz Geneviève Paris şehrini korurken