30 Nisan 2019 Salı

sir JOSHUA REYNOLDS (ressam)

İNGİLİZ ressam, 1723 yılında Plympton Earl, Devonshire'da doğdu. Tıp öğrenimini bırakarak 1741' de Hudson'un atölyesine girdi. 1743' de Plymouth'a yerleşti ve daha sonra Londra'da bir atölye açtı. 1749' da sonradan ''lord' olan kaptan Keppel ile Akdeniz'de geziye çıktı.

İtalya'da, 3 yıl Michelangelo'yu inceledi, sonra Londra'ya döndü. Devonshire dükü ve Keppel'in portreleriyle tanındı. Çok geçmeden siparişleri karşılayamayacak duruma geldi ve yanına birkaç yardımcı aldı. 1764' de Johnson ile "Literary Club"ı kurdu.

1779' da, başkanı olduğu Royal akademinin tavanını süsledi. 1781' de Hollanda'ya giderek Rubens'i inceledi. 1784' de Bayan Siddons'un alegorik bir portresini yaptı. Aynı yıl kralın başressamı oldu. 1786' da çariçe Katherine için "Beşikteki herkül yılanları boğarken" tablosunu yaptı. Manzara tabloları da vardır.

Reynolds, "İngiliz resim okulunun kurucusu" sayılır. Tablolarında ışık ile gölgeyi, ton inceliğiyle renk zenginliğini zarif bir şekilde birleştirir. Sanat konusunda "Konuşmalar" adlı eseri. Alman ve Flaman ressamların eserleri üzerine gözlemleri (Renarks) vardır. Joshua Reynolds, 1792' de Londra'da öldü.


Sir Joshua Reynolds  -  Kadın portresi
Sir Joshua Reynolds  -  Lady Cockburn ve çocukları