16 Nisan 2019 Salı

ODİLON REDON (ressam)

FRANSIZ ressam ve gravürcü, 1840 yılında Bordeaux'da doğdu. Rodolphe Bresdin'den ofort ve taşbasma tekniğini öğrendi. 1870' de Fantin-Latour ile dostluk kurdu ve Corot ile tanıştı. İzlenimcilerin sadece sondan bir önceki sergilerine katıldı (1885).

Daha çok sembolistlere ve nabilere yakındı. Özellikle düşlerini, kafasından bir türlü atamadığı fikirleri, gördüğü kâbusları anlatmaya çalışıyor, sanatını "telkinci" olarak niteliyordu. İlk özel sergisini 1881' de açtı. Saman rengi ve mavi kâğıtlara yaptığı füzenler ün kazanmasına yol açtı.

1890' dan sonra yavaş yavaş füzenden vazgeçerek kurşun kalem, sangin ve çin mürekkebiyle çalıştı. 1894' de pastel kullanmaya başladı; kısa bir müddet sonra da yağlıboya ve suluboya resimler yaptı. Taşbasma eserleri de vardır: "Goya'ya saygı", "Gece". Yağlıboya resimleri azdır.

"Sanatta hiçbir şey sadece irade ile oluşmaz, tersine her şey bilinçaltından gelen etkilere boyun eğmekle oluşur" diyen Redon, bu görüşleri sebebiyle, gerçeküstücülerin öncülerinden sayılır. Duvar resimleri de yapan Odilon Redon, 1916' da Paris'te öldü.

Odilon Redon  -  Kapalı gözler (pastel)

Odilon Redon  -  Çiçek vazosu

Odilon Redon  -  "Edgar Poe'ya" dizisinden
                          bir litografi  (1882)