23 Temmuz 2021 Cuma

AFRİKA MENEKŞESİ (bitki)

A
FRİKA menekşesi (saintpaulla), rozet şeklinde, sık dizilişli, çok sayıda yaprağı olan, kısa boylu bir bitkidir. 20-30 santim çapında bir küme oluşturur. 

Yaprakları bol tüylü, kalın etli yapıda 7-8 cm uzunluk ve 5-6 cm genişliğinde oval biçimdedir. 

Çiçeği, kısa saplar üzerinde 2-6' lık salkımlar halindedir. Yalınkat veya katmerli çiçekleri farklı renktedir. Çiçeklenme, aralık ayı dışında devam eder. 

Bitkiyi bahar ve yaz aylarında, doğrudan güneş etkisinden uzak tutun. Yaprak ve çiçekleri ıslatmayın. Aksi halde yapraklarda çürüme, beyaz halkalar, sarı veya kahverengi lekeler oluşur. Suyu, çiçeğin dibinden dikkatle verin. 

Kışın aydınlık, güneş gören, çok serin olmayan (15-18) derece yere koyun, az su verin, toprağı fazla nemli tutmayın. Aksi halde yaprak çürümesi ya da dökülmesi olur. 

Nisan-eylül ayları arasında 2 hafta arayla gübreleme yapın. Zayıf gelişme ve çiçek açmama, toprağın zayıflığından kaynaklanır. Toprak değiştirilince büyüme hızlanır. 

Mart ayında saksı değiştirin, Yaprak çürüntüsü, funda toprağı ve biraz dişli dere kumu katılmış toprakta iyi gelişir. Saksıları küçük tutun. 

Üretimi; kökten ayırma ve yaşlı bitkilerden alınan yaprak çelikleriyle yapılır. Köklendirme için; kasa veya saksılarda, yaprak çelikleri yarıya kadar toprağa sokulur. Fazla nemden kaçınmalıdır.