13 Temmuz 2021 Salı

MARCELLE CAHN (ressam)

FRANSIZ  kadın ressam, 1895 yılında Strasbourg'da doğdu. Berlin'de "anlatımcılar"ın yanında ve Paris'te yetişti. 1920' de Arraujo'nun yönetiminde geometrik figürlerle resme başladı. Bu arada özellikle Cézanne'ın eserlerini inceliyor, Académie Ranson'da da Maurice Denis ve Edouard Vuillard'ın derslerini izliyordu.

Soutine ve zenci sanatı ilgisini çekti. Picasso, Juan Gris ve özellikle de Fernand Léger'nin sanatına hayran oldu ve kübizme kaydı. 1929' dan sonra Piet Mondrian, Georges Vantongerloo ve Jean Gorin'in sanatını inceledi, somut sanatla ilgilendi. 

Savaştan sonra renk öğesine yöneldiyse de (ilk kabartmalarını renkli yaptı) kısa sürede bundan kesinlikle vazgeçti. Artık çizgi ve doğru çizgiye yönelmişti. Eseri, "geometrik soyutlamanın arı bir biçimi" oldu. Beyaz fonlara kabartmalar yapıyordu. Bunlar 1960' dan sonra küresel hacimlere dönüştü. Ölü tonlarla canlı tonları karşılaştırdığında renkten de faydalanmaya başlamıştı. 

Bir ara, çeşitli maddeleri yapıştırmayı denedi (1952), sonra fotoğraf yapıştırmaları yaptı (1957-58). Bütün bu denemeler Cahn'ı 1961' lerde ilk "uzamsal"larını yapmaya itti. Artık tablonun bütünü bir kabartma oluyor ve uzama doğru giderek bir bakıma mimarîye yaklaşıyordu. Bu tür eserlerinde de sertlik ve titizlik göze çarpar. 

1972' de C.N.A.C. 'nin düzenlediği gezici bir sergi kendisine ayrılan Marcelle Cahn, 1981' de Neuilly-sur-Seine'de öldü.

Marcelle Cahn  -  Réversible 2 (1957)