31 Temmuz 2021 Cumartesi

PAŞA KILICI (bitki)

P
AŞA  kılıcının (sansevieria) yaprakları; şerit ya da kılıç biçiminde, koyu yeşil renkli, enine gümüşî beyaz şeritli, dar ve uçları sivridir. Ayrıca yaprak kenarları sarı şeritlidir. Paşa kılıcının bakımı kolaydır. Işık ve nem az olsa da zarar görmez.

Yazın sıcak, aydınlık, az güneş gören yerlere koyun. Doğrudan güneş, yapraklarda yanma veya kahverengi lekeler yapar. Çok gölgede ise; dar, uzun, gösterişsiz yapraklanma olur. Kenarlardaki altın sarısı renk soluklaşır.

Yazın bol sulayın, yapraklara su püskürtün, ancak saksı toprağını sürekli nemli bırakmayın. Kışın 14 derecelik ortamlar uygundur. 

Aralık ayı başından şubat ayı sonuna kadar dinlenme dönemidir. Bu dönemde serin yerde, saksı toprağını oldukça kuru tutun. Çok serin ve nemli ortamda yapraklarda leke ve çürüme görülür.

Saksı değiştirme 2-3 yılda bir şubat veya mart ayında yapılır. Her defasında bitki biraz daha büyük saksıya alınır. Yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi, dişli dere kumu ve killi toprak karışımı iyi bir harçtır. 

Üretimi; hemen her mevsimde, ana bitkiden ayrılan yan sürgünler ve iyi olgunlaşmış yapraklardan alınan 5-6 santim uzunluktaki çeliklerle yapılır. Köklenme; orta derecede nemli, 22-25 derece ortamda tutulan kasa veya yastıklarda 4-5 hafta içinde oluşur.