3 Temmuz 2021 Cumartesi

ASLAN PENÇESİ (bitki)

A
SLAN pençesinin (monstera) 30' a yakın türünden en tanınmış olanı "monstera deliciosa"dır. Dekoratif, gösterişli yapraklarıyla, iç yerleşim düzeninde çok kullanılır. 

Tırmanıcı yapıda gövdesi; körpe iken küçük, kenarları düzgün, sonra parçalı, loblu ya da delikli, yürek şekilli, uzun saplı yaprakları vardır. 

Koyu yeşil, derimsi yapıda, çok gösterişli olan yapraklar, 50-100 santim boya ve 40-70 santim genişliğe ulaşabilir. Yaprak sapları 30-50 santim uzunluktadır. 

Aslan pençesi için az güneşli, yarı gölge veya gölgeli bir ortam seçin. Doğrudan güneş alan veya çok gölgeli ve karanlık yerlere koymayın. 

Yazın bol su ve gübre şerbeti verin. Sıcak havalarda yapraklara kireçsiz su püskürtün. Kışın 18-20 derece ortamlı odalarda ve 10 dereceden az olmayan yerde koruyun.

Saksı değiştirmeyi 2-3 yılda bir, şubat-mart aylarında yapın. Çürümüş ahır gübresi, yaprak çürüntüsü ve killi toprak karışımı harç kullanın. 

Üretimi gövde ve uç çelikleriyle yapılır. Gövde çelikleri, bitki sürgününün her parçada bir göz kalacak şekilde kesilmesiyle elde edilir. Bu işi mart veya nisan aylarında yapın. Çelikler 20-22 derece ortamda, 6-7 haftada köklenir.