5 Temmuz 2021 Pazartesi

CAMİLLE BRYEN (BRİAND) - sanatçı

FRANSIZ  sanatçı, 1907 yılında Nantes'da doğdu. 1926' da Paris'e gittikten sonra, Saint-Germain-des-Prés ve Montparnasse'lı sanatçılar arasına katıldı. Resim, şiir ve gravürlerinde sürekli olarak yeni anlatım yolları aradı.

İlk olarak yazıyla işe başladı. 1927' de Dada'cılık izlerini taşıyan "Opopanax" adlı şiir derlemesini yayınladı. 1934' e kadar duygu ve düşüncelerini şiir ve grafikleriyle anlattı. "Expériences" adlı eserinde şiir, desen, graffiti, yapıştırma ve çeşitli denemeler biraradadır. 

Yayınladığı birçok yazı arasında Jacques Audiberti ile beraber yazdığı "Kutu Açacakları (1952)", "humanisme"i belirler.

Bryen, "karşıt resmi" göklere çıkaran bir sanatçıdır. İlk plastik eserleri; rastgele desenler ve birleştirmelerden oluşan nesnelerdir (1934). Sanatçı o sıralarda ileride resme yönelecek iki fotoğrafçıyla çalışmaktaydı. 

İlk "lekeci" eseri "Balmumu ve Mum"u 1936' da yaptı. Lekecilik akımının büyük ustalarından biri olan Bryen, aynı zamanda lirik soyutlamanın da öncülerindendir. 

İlk "Yeni Gerçekler" sergisinde enformel suluboyalarını sergiledi; bunlar tüpten çıktığı gibi kullanılan boya çizgilerinden oluşmaktaydı. Georges Mathieu ile birlikte "ruhsal non-figüratif" akımını başlattı (1947).

Grafik üslûplu ilk yağlıboyalarını 1950' de yaptı. Daha sonra yapısı dama tahtasına benzeyen eserler vermeye başladı. Camille Bryen, 1977' de Paris'de öldü.

Camille Bryen  -  Düşsel Yapı