1 Temmuz 2021 Perşembe

LOUİSE BOURGEOİS (heykeltraş)

FRANSIZ  asıllı kadın heykeltraş, 1911 yılında Paris'de doğdu. 1938' de New York'a yerleşmeden önce Paris'de, Ecole des beaux-arts'daki dersleri takip etti, sonra Ranson Akademisi'nde Bissière'in atölyesine devam etti. Daha sonra Robert Vlérick ve Fernand Léger ile beraber çalıştı.

Boyalı tahtadan yaptığı uzun formlarında kasılmış bir hava vardır. Bu kasılmışlık, çevre ile yontular arasında anlaşılmaz bir gerilim yaratır. Gruplar halindeki kompozisyonları, yalnızlık duygusunu azaltacağı yerde artırmaktadır

Zamanla eserlerine bir samimiyet geldi. Böylece daha kalabalık gruplar içine sıkıştırılan figürler (çoğu kez siyah-beyaz) biraz olsun yalnızlık duygusunu unutturuyordu. 

Bourgeois, 1960' larda çimento ve tunçtan içi boş heykeller yaptı, ama 1966' da siyah veya beyaz mermerden yaptığı düşey formlara yöneldi. 1982' de New-York Modern Sanatlar müzesinde retrospektif sergi açtı. 1993' de Amerika'yı Venedik bienalinde temsil etti. Örümcek biçimli "Maman" adlı eseriyle ilgi gören Louise Bourgeois, 2010' da (yaş 99) New-York'ta öldü.

Louise Bourgeois  -  Biri ve Öbürleri (1955)